Warsztaty z kuchni molekularnej w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” to ciekawe doświadczenie dla techników żywienia i usług gastronomicznych, poszukujących nowych wyzwań i ciekawych smaków.
Podczas zajęć uczniowie zobaczyli jak dzięki nauce i technologii możliwe stało się zmienianie konsystencji potraw, mieszanie pomiędzy nimi smaków oraz serwowanie ich w zaskakujących formach. Młodzież podczas kursu mogła poznać takie kulinarne techniki jak żelowanie, gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystanie syfonów, ciekłego azotu i suchego lodu w kuchni, tworzenie pianki i różnych rodzajów kawioru.
Ta nowoczesna forma przyrządzania i prezentacji potraw zagościła już w wielu renomowanych restauracjach. Zdobyte wiadomości i umiejętności to dla uczestników warsztatów inspiracja do dalszego rozwoju zawodnego, podnoszenia swoich kwalifikacji i podejmowania trudnych wyzwań.
Opracowanie: Iwona Barczyńska