Projekt „Praktyka czyni mistrza” umożliwił uczniom technikum żywienia i usług gastronomicznych podniesienie kwalifikacji zawodowych w zakresie piekarnictwa.
W naszej pracowni przez kilka dni pachniało świeżymi wypiekami, a młodzież poznała wiele ciekawych receptur i przećwiczyła różne techniki sporządzania ciast zarówno słodkich, jak i słonych. Wszystkie przepisy zawierały wyłącznie naturalne składniki, zatem były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Pod okiem trenerki uczestnicy kursu przygotowali:
- profiterolki z bitą śmietaną i owocami,
- grissini z bazylią lub chili,
- wegańskie ciasto czekoladowe z cukinią,
- crumble z owocami leśnymi,
- serniczki na czekoladowym spodzie ze słonym karmelem,
- batony mesli,
- ciasteczka z marchwią przekładane mascarpone,
- bułeczki cynamonowe z cytrynowym lukrem,
- ciasto jogurtowe z owocami,
- trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.
Po prostu PYCHA !!!
Opracowanie: Iwona Barczyńska