Z inicjatywy Burmistrza Miasta i Gminy Ostrzeszów 4 grudnia odbył się w naszej szkole Dzień Regionalizmu poświęcony promocji tradycyjnych potraw, przyrządzanych od wieków w wielkopolskich domach.
Do udziału w imprezie zaprosiliśmy wszystkich uczniów i nauczycieli, aby pokazać co w kuchni regionu jest najcenniejsze i najsmaczniejsze. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli – Iwony Barczyńskiej, Anny Łukasik i Pawła Powroźnika - przygotowała tradycyjny wielkopolski bigos, sałatkę ziemniaczaną oraz placek z jabłkami na młodziach. Zainteresowanych spróbowaniem regionalnych potraw nie zabrakło. Podczas degustacji był również czas na rozmowę o tradycjach kulinarnych i wielu innych wyrobach, z których słynie Wielkopolska: pyry z gzikiem, ślepe ryby , polewka, szagówki, szare kluchy, plyndze, kaczka po poznańsku, szneki z glancem, rogale świętomarcińskie, andruty i wiele innych.
Miłośników gotowania i regionalizmu odsyłamy na stronę
https://regionwielkopolska.pl/kultura-ludowa/kuchnia-regionalna.html
gdzie oprócz przepisów na tradycyjne potrawy znaleźć można także informacje dotyczące strojów regionalnych, folkloru, tańców, gwary, zwyczajów, legend i sztuki ludowej.
Była to wspaniała lekcja o znanych, ale zapomnianych smakach Wielkopolski
Opracowanie: Iwona Barczyńska