17 września 2019r. uczniowie klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w projekcie ECOWASTE4FOOD dotyczącym ograniczania marnowania żywności. Wzięli udział w wykładach i ćwiczeniach na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz warsztatach w znanej poznańskiej restauracji Concordia Taste.
Spotkanie rozpoczęło się od wykładu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. Dowiedzieliśmy się, że główną przyczyną marnowania żywności jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy, niewłaściwe przechowywanie oraz za duże porcje dań. Statystyki pokazują, że Polacy wyrzucają 9 mln ton żywności rocznie, co stanowi 52 kg/osobę
Młodzież musiała również wykazać się pomysłowością i kreatywnością podczas tworzenia receptur na potrawy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa i resztek gotowanego mięsa. Uczestniczyli także w badaniu wrażliwości sensorycznej w specjalistycznym laboratorium.
Druga część projektu odbywała się w restauracji Concordia Taste, która przestrzega zasady „zero waste”. Temat warsztatów to planowanie menu, biorąc pod uwagę zakupy i maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych oraz wielkość serwowanych porcji. Młodzież pod okiem szefa kuchni Pana Tomasza Olewskiego przygotowała assiette z kalafiora czyli kalafiora na cztery różne sposoby. Danie było doskonałe zarówno pod względem wizualnym, estetycznym, jak i smakowym. Okazało się, że ilość odpadów podczas sporządzania potraw można zredukować do zera
Organizatorem przedsięwzięcia jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, któremu dziękujemy za zaproszenie do udziału w projekcie.
Opracowanie: Iwona Barczyńska