Projekt UE      2019-06-10 18:48:03

KURS BARMAŃSKI w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza”

Kurs barmański pozwolił uczniom technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem.

 

Program kursu podzielony był na dwie części. Pierwsza z nich to szkolenie teoretyczne wprowadzające do zawodu barmana – kultura pracy, dbałość o wizerunek, etyka, organizacja i techniki pracy, optymalizacja ruchów i pewność siebie. Młodzież zapoznała się ze sprzętem barmańskim, szkłem i klasyfikacją alkoholi, aby jak najlepiej przygotować się do części drugiej, czyli ćwiczeń praktycznych smile

 

Odbywały się one w pracowni obsługi gości w profesjonalnie przygotowanym i wyposażonym barze. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z miksologii, czyli komponowania napojów mieszanych. Każdy uczestnik mógł samodzielnie sporządzać koktajle na bazie alkoholi białych (wódka, gin, tequila, rum), na bazie alkoholi kolorowych (whisky, brandy, cognac), z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych, a także warstwowe, widowiskowe i bezalkoholowe. Nie zabrakło także ćwiczeń związanych z dekorowaniem i właściwym serwowaniem napojów.

 

Były to dwa bardzo pracowite dni, ale kurs wyczerpująco przygotował młodzież do pracy za barem. Takie profesjonalne umiejętności są obecnie bardzo cenione przez pracodawców.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie