Innowacyjne techniki kulinarne, nowoczesne urządzeniai wyposażenie, różnorodność surowców i półproduktów, znane i nieznane potrawy – to wszystko mogła zobaczyć młodzież, która pojechała na targi, aby dowiedzieć się o najnowszych trendach obowiązujących w gastronomii. Największym zaskoczeniem było urządzenie do produkcji pierogów o wydajności 90 szt./ min. oraz maszyna do wałkowania ciasta na pizzę, nadająca jej idealnie okrągły kształt i pożądaną grubość.
Na targach mogliśmy podziwiać stoiska ponad 600 wystawców z Polski, Niemiec, Holandii, Chin, Włoch, Słowacji i Wielkiej Brytanii. Porad i wskazówek udzielali nam najlepsi fachowcy w branży i w ten sposób młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogli zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Uczniowie mieli również okazję śledzić na żywo finał konkursu „Kulinarny Puchar Polski”, w którym do rywalizacji stanęli szefowie kuchni najlepszych restauracji w kraju.
Wszyscy wystawcy chętnie współpracowali z młodzieżą, a młodzież zadawała setki pytań, aby jak najwięcej skorzystać z ich wiedzy i doświadczenia.
Opracowanie: Iwona Barczyńska