Ogólny      2018-02-12 20:00:22

Kucharze na profesjonalnym kursie wiedzy o winie

W dniach 6-9 lutego uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach sommelierskich prowadzonych przez profesjonalnego znawcę win.

Niezmiernie miło było nam gościć w naszej szkole Pana Piotra Kłyka ze Szkoły Dobrych Manier w Warszawie, który posiada ogromne doświadczenie w zakresie wiedzy o winie i jego degustacji. Przez 4 dni prowadził w naszej pracowni obsługi gości warsztaty w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę!”.

Główny cel szkolenia to zapoznanie młodzieży z zawodem sommeliera, który jest w Polsce wciąż rzadko spotykaną profesją. Z biegiem czasu jednak eksperci w tej dziedzinie stają się coraz bardziej pożądani w restauracjach i hotelach. Jest to nie tylko zawód, lecz pasja, którą prowadzący starał się zarazić uczestników kursu.

Warsztaty rozpoczęły się od ćwiczeń związanych z czytaniem etykiet na butelkach, aby sklepowa półka z winami lub karta win w restauracji nie były już wielką zagadką. Następnie młodzież poznała fascynującą historię, najważniejsze szczepy i proces produkcji wina. Elementami szczególnie podkreślanymi podczas warsztatów była kultura picia wina, specjalny sposób otwierania butelki, odpowiedni dobór szkła, temperatura serwowania i dobór wina do okazji, pory dnia i spożywanej potrawy.

Degustacja skupiała się na poznaniu 8 stylów win białych i czerwonych. Dzięki szkoleniu uczniowie potrafią profesjonalnie ocenić barwę, zapach i smak wina, odkryli głębię smaku win wytrawnych pochodzących z różnych stron świata. Nauczyli się charakteryzować smak przy użyciu profesjonalnego słownictwa np. rześkie, mineralne, aromatyczne, ciężkie, owocowe, przyprawowe.

Bardzo istotna podczas warsztatów była rola trenera, który swoje ponad 10-letnie doświadczenie przekazuje z charyzmą i dużym zaangażowaniem tak, że młodzież słuchała wielkim z zaciekawieniem.

Zatrudnienie sommeliera w lokalu gastronomicznym dodaje prestiżu, stanowi atrakcję i jest ukłonem w stronę coraz bardziej wymagających gości. Dzięki warsztatom wielu uczniów zawodowo chciałyby związać się z sommelierstwem, a niektórzy potraktują to jako hobby, które warto rozwijać. , etykiety biznesu i obsługi klienta.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie