Niezmiernie miło było nam gościć w naszej szkole Pana Piotra Kłyka ze Szkoły Dobrych Manier w Warszawie, który posiada ogromne doświadczenie w zakresie wiedzy o winie i jego degustacji. Przez 4 dni prowadził w naszej pracowni obsługi gości warsztaty w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę!”.
Główny cel szkolenia to zapoznanie młodzieży z zawodem sommeliera, który jest w Polsce wciąż rzadko spotykaną profesją. Z biegiem czasu jednak eksperci w tej dziedzinie stają się coraz bardziej pożądani w restauracjach i hotelach. Jest to nie tylko zawód, lecz pasja, którą prowadzący starał się zarazić uczestników kursu.
Warsztaty rozpoczęły się od ćwiczeń związanych z czytaniem etykiet na butelkach, aby sklepowa półka z winami lub karta win w restauracji nie były już wielką zagadką. Następnie młodzież poznała fascynującą historię, najważniejsze szczepy i proces produkcji wina. Elementami szczególnie podkreślanymi podczas warsztatów była kultura picia wina, specjalny sposób otwierania butelki, odpowiedni dobór szkła, temperatura serwowania i dobór wina do okazji, pory dnia i spożywanej potrawy.
Degustacja skupiała się na poznaniu 8 stylów win białych i czerwonych. Dzięki szkoleniu uczniowie potrafią profesjonalnie ocenić barwę, zapach i smak wina, odkryli głębię smaku win wytrawnych pochodzących z różnych stron świata. Nauczyli się charakteryzować smak przy użyciu profesjonalnego słownictwa np. rześkie, mineralne, aromatyczne, ciężkie, owocowe, przyprawowe.
Bardzo istotna podczas warsztatów była rola trenera, który swoje ponad 10-letnie doświadczenie przekazuje z charyzmą i dużym zaangażowaniem tak, że młodzież słuchała wielkim z zaciekawieniem.
Zatrudnienie sommeliera w lokalu gastronomicznym dodaje prestiżu, stanowi atrakcję i jest ukłonem w stronę coraz bardziej wymagających gości. Dzięki warsztatom wielu uczniów zawodowo chciałyby związać się z sommelierstwem, a niektórzy potraktują to jako hobby, które warto rozwijać. , etykiety biznesu i obsługi klienta.
Opracowanie: Iwona Barczyńska