Uczniowie w czasie zajęć praktycznych uczą się sporządzać cały asortyment potraw i napojów.
Szczególnym zainteresowaniem zawsze cieszą się ciasta i desery. Deser stanowi uzupełnienie wartości energetycznej i odżywczej spożywanego posiłku dziennego. Sporządza się go z różnorodnych surowców (mąki, jaj, kaszy, owoców, mleka i jego przetworów, kakao) i cukru jako składnika głównego. Deserem może być słodka potrawa zarówno zimna, jak i gorąca. Do deserów zalicza się także wyroby ciastkarskie z ciast pieczonych.
W trakcie majowych zajęć uczniowie klasy II TŻ i UG mieli za zadanie przygotować i podać deser „niespodziankę dla koleżanki” według własnego pomysłu. W miłej atmosferze wykonano 20 deserów z bogatego asortymentu tych potraw, który obejmuje min. galaretki, musy, kremy, kisiele, budynie, mleczka, suflety, kompoty, lody oraz desery z mąki i kasz.
Opracowanie: Anna Łukasik