Ogólny      2024-03-27 00:00:00

Kuchnia francuska

Francja nazywana jest często ojczyzną sztuki kulinarnej. Fascynacja krajów Europy kulturą Francji, bardzo silna w wiekach XVII i XVIII, trwa do dziś. Kuchnia francuska jest znana i ceniona na całym świecie. Język francuski stał się językiem sztuki kulinarnej. Nie jest tajemnicą, że Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa. Kuchnia francuska jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna. Wielu uważa, że jest najlepsza na świecie, a Francję postrzega jako kolebkę sztuki kulinarnej. Zapewne sporo w tym prawdy, zwłaszcza, że wiele potraw i produktów francuskich zyskało popularność w kuchnich wielu narodów, wystarczy wspomnieć musztardę, majonez, buliony, suflety, omlety, sos beszamelowy i sos vinaigrette, sery brie, camembert, roquefort. Francuzi uwielbiają dobre jedzenie, a rytuał spożywania posiłków ma dla nich szczególnie znaczenie. W wydobyciu odpowiedniego bukietu smakowo-zapachowego potrawom francuskim pomaga użycie czosnku, ale również natki pietruszki i ziół takich, jak: tymianek, rozmaryn, estragon, bazylia i trybulia (przypominająca w zapachu natkę pietruszki z kminkiem). Do potraw dodaje się zioła świeże i suszone, ale w takich ilościach, by nie dominowały w smaku potrawy, ale go podkreślały. Do najbardziej znanych i popularnych potraw francuskich należą: tarta ( m.in. tarta Tatin, tarta szpinakowa, zupa cebulowa, zupa rybna (bouillabaisse), ratatuj (danie z bakłażana, cukinii, pomidorów, czosnku i cebuli), naleśniki crêpes Suzette, gęsie wątróbki (foise gras), confit z kaczki, ślimaki, żabie udka, crème brȗlée (deser sporządzony z jaj, śmietany, pokryty warstwą skarmelizowanego cukru). 21 marca, pierwszy dzień wiosny, to co roku wielkie święto kuchni francuskiej znane jako Goût de France/ Good France. Wtedy to na pięciu kontynentach, odbywają się kolacje inspirowane przepisami kuchni tego kraju. Filozofia projektu wywodzi się z idei Kolacji Epikura zapoczątkowanych przed wiekiem przez słynnego francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera. Cel nadrzędny to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom. Ten sam cel zainspirował uczniów klasy 2TZ do zmierzenia się z potrawami kuchni francuskiej. Przygotowali oni tartę Tatin, tartę szpinakową oraz naleśniki w sosie pomarańczowym crêpes Suzette . Młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonale wywiązali się ze swojego zdania, o czym można się było przekonać degustując smakujące wybornie specjały kuchni francuskiej. Gratulacje!! Mariola Gania

Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie