W maju zakończyliśmy ostatni etap projektu eTwinning ‘Taste of culture’. Efektem finalnym projektu było ugotowanie potraw polskich przez kraje partnerskie takie jak Turcja, Włochy, Francja, Chorwacja oraz Portugalia.
Z relacji naszych zagranicznych rówieśników wynika, że największym powodzeniem cieszyły się zupa pomidorowa, żurek, pierogi, krokiety, jabłecznik, sernik oraz oponki.
Natomiast uczniowie klasy 2RZ przygotowali przepyszne desery francuskie i portugalskie, m.in francuski mus czekoladowy “Mousse Au Chocolat”, tartę z jabłkami “Tarte Tatin” oraz roladę z musem pomarańczowym “Torta de Laranja”.
Przygotowanie potraw zagranicznych było niewątpliwie unikatowym doświadczeniem kulinarnym i wzbogaciło codzienny warsztat pracy naszych przyszłych kucharzy.
Serdecznie dziękujemy uczniom klasy 2RZ oraz panu Pawłowi Powroźnikowi, który nadzorował prawidłowe przygotowanie deserów. Mamy nadzieję, że podobny projekt uda się zrealizować również w przyszłym roku szkolny.m