Ogólny      2014-03-14 16:20:54

Wizyta Wolontariuszy

W dniach 10-14 marca gościliśmy w naszej szkole trzech wolontariuszy z Włoch, Peru oraz Gruzji, którzy odwiedzili Ostrzeszów w ramach projektu realizowanego przez międzynarodową organizację studenc

Odwiedzili oni Ostrzeszów w ramach projektu realizowanego przez międzynarodową organizację studencką AIESEC.
Uczniowie przyjęli zagranicznych rówieśników z ogromnym entuzjazmem i zainteresowaniem. Wzajemnej integracji sprzyjały nie tylko konwersacje w języku angielskim, ale również gra terenowa oraz wspólna przygoda kulinarna. We wtorek uczniowie klasy 1bLO (profil turystyczno-europejski) uczestniczyli w grze terenowej, przygotowanej w języku angielskim. Zadaniem uczniów było pokazanie wolontariuszom obiektów takich jak Baszta Kazimierzowska, muzeum, ratusz, klasztor, wieża ciśnień, pomnik harcerzy, basen, OSiR i wykonanie zadań w każdym z w/w punktów. W trakcie gry terenowej uczniowie komunikowali się z wolontariuszami wyłącznie w języku angielskim a jednocześnie dobrze się bawili.
Niezwykle wartościowym doświadczeniem było również "dinner party" polegające na wspólnym przygotowaniu tradycyjnych potraw kuchni polskiej, włoskiej, peruwiańskiej oraz gruzińskiej. Uczniowie klasy I RZI bardzo chętnie wzięli udział przygodzie kulinarnej, która była swoistą okazją do rozwijania zarówno umiejętności językowych jak i kulinarnych. Nagrodą za 3 godzinne gotowanie była wspólna kolacja, podczas której degustowaliśmy potrawę "Lomo Saltado", ugotowaną przez Martina, kolegę z Peru oraz "Penne Alla Carbonara" przygotowane przez Francesco- wolontariusza z Włoch. Natomiast nasz rówieśnik Levani pozytywnie zaskoczył nasze podniebienia daniem "Baje with Chicken" oraz pysznym deserem "Torti Irma". Składniki i sposób przyrządzenia deseru zostały skrupulatnie zapisane przez naszych uczniów, którzy zadeklarowani przygotowanie potrawy dla swoich rodzin i przyjaciół.
Wolontariusze z apetytem degustowali dania przygotowane przez uczniów klasy I RZI. Największe emocje wzbudził polski bigos ugotowany przez Mateusza Janickiego i Roberta Brylaka. Natomiast Klaudia Krawczyk i Justyna Piłat serwowały pyszne pierogi z serem. Na uwagę zasługują również wyśmienite ziemniaki z gziką przyrządzone przez Krystiana Nowaka i Julię Błażejewską. Dziękuję serdecznie naszym kucharzom i życzę im powodzenia w ich dalszych kulinarnych wyzwaniach.
Czas spędzony wspólnie z zagranicznymi rówieśnikami obfitował wyłącznie w pozytywne emocje. Zarówno uczniowie jak i nasi goście żałują, że wspólna przygoda trwała tylko tydzień i mają nadzieję na ponowne spotkania w przyszłości. Dlatego wolontariuszom nie mówimy do widzenia lecz do zobaczenia!

Katarzyna Kubiak-Moś

Opracowanie: archiwum


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie