Zespół Szkół Nr 2

im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie

   Ogólny      2017-06-19 11:20:29

Warsztaty baristyczne w Zespole Szkół Nr 2

Profesjonalny barista prowadził trzydniowe warsztaty dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę”.

Biorąc pod uwagę znaczny wzrost kultury picia kawy oraz rosnącą ilość kawiarni, w których młodzież może szukać zatrudnienia postanowiliśmy zorganizować warsztaty z doświadczonym specjalistą w dziedzinie kaw, aby uczniowie zdobyli dodatkowe kwalifikacje zawodowe.
W pierwszym dniu młodzież poznała rejony upraw i odmiany kawy oraz drogę od ziarenka do filiżanki poprzez zbiór, metody przetwarzania i stopnie wypalania. Barista przedstawił najważniejsze metody przyrządzania kawy oraz zasady serwowania napojów gorących.
W kolejnych dniach było już tylko doskonalenie umiejętności praktycznych. Uczniowie mieli do dyspozycji profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek oraz zestaw przyborów baristy. Uczestnicy warsztatów naukę rozpoczęli od ustawiania młynka, prawidłowego dozowania i ubijania kawy oraz spieniania mleka. Każdy mógł sam sporządzić espresso classico oraz kawy mleczne takie jak cappuccino, cafe latte, latte macchiato. Po opanowaniu tych umiejętności przystąpili do sporządzania kaw deserowych z dodatkiem syropów, czekolady i alkoholu. Samodzielnie przygotowywali espresso affogato, espresso con panna i irish coffee. Młodzież bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyła w praktycznych zajęciach, a z efektów swojej pracy byli niezwykle dumni i zadowoleni.
Największym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia z Latte Art czyli technik dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek. Podstawowym składnikiem sukcesu jest dobrze spienione mleko, które należy wlewać do filiżanki ciągłym, jednostajnym strumieniem. Początkowo wzory nie były udane, ale z czasem uczniowie nabrali wyczucia i wprawy.
Warsztaty zakończyły się rozdaniem certyfikatów, które stanowią potwierdzenie zdobytej wiedzy i umiejętności w dziedzinie kaw. Taki profesjonalny barista dodaje kawiarni prestiżu i jest poszukiwany na rynku pracy.

Opracowanie: Barczyńska Iwona


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie