Gastronomia      2014-10-05 21:08:56

W POZNANiu Smaków Regionów

Za nami już IX Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi.

Jak co roku żyje nim cały Ostrzeszów i także my uczniowie i nauczyciele Technikum Żywienia w Zespole Szkół nr 2. Na tegoroczny festiwal z wielkim zaangażowaniem wykonaliśmy potrawy na miarę najwyższych miejsc na podium. Podobnie jak w roku ubiegłym dostaliśmy za to nagrodę. Doceniając nasz wysiłek Pan Witold Wróbel zaprosił nas na Międzynarodowe Targi Poznańskie- Smaki Regionów.

W sobotę 27 września br. grupa uczniów wraz z opiekunkami wycieczki: p. E. Śniegocką, p. I. Barczyńską, p. D. Pawlak oraz p. K. Duczmal, wyruszyła do Poznania. W hali wśród wielu wystawców zostaliśmy mile powitani przez p. Wróbla, który przedstawił nam schemat targów.

Pierwszym naszym celem było stoisko wielkopolskie. Okazało się ono jednym z większych wśród innych prezentowanych. Miło było nam spotkać naszych miejscowych producentów wędlin. Mowa o " Nowickim Naturalnie" oraz firmie "Wiorek- Smaki Tradycji".

Po drobnym poczęstunku mieliśmy czas na zwiedzanie targów. Mogliśmy skosztować wielu nowych produktów, typowych dla każdego regionu Polski. Bardzo smakował nam chleb z kaszą gryczaną i prażoną cebulką, miody o smaku aronii lub czosnku. Naszym podniebieniom nie umknęły też pyszne nalewki, wędliny czy sery. Po uradowaniu zmysłów smaku i węchu był czas na nacieszenie oka wystawami sklepów w centrum Poznania.

I tak w miłej atmosferze, z radością, zmęczeni, wróciliśmy do swoich domów. Dziękujemy za tą wycieczkę wszystkim, którzy się do niej przyczynili.

Paulina Kędzierska w imieniu uczniów Technikum Żywienia z ZS nr 2 w Ostrzeszowie.

Opracowanie: archiwum


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie